Bayer Konzernzentrales Headquarters: Helmut Jahn, Werner Sobek, Matthias Schuler

Front Cover
Birkhäuser, 2003 - Architecture - 100 pages
0 Reviews
The new building for Bayer's company headquarters is innovative and transparent, functional yet sophisticated, embodying the ethos of this global concern. Indeed these were the factors which led Bayer to chose Helmut Jahn's project in 1998. Comprising four storeys, the structure is semi-elliptical in shape. To the south it blends harmoniously with the Carl-Duisburg Park while to the north, a long garden pergola provides the link to the entry hall. In order to make maximum use of natural resources and minimize technical equipment the concrete structure has a twin shell facade, facilitating natural ventilation and optimizing daylight. This building skin regulates interior and exterior conditions and the integral heating and cooling system takes advantage of the low energy characteristics of water and the thermal storage capacity of concrete. This book portrays this structure in stunning duotone photographs, short texts and plans. Helmut Jahn's new headquarters for the Bayer concern successfully combines sophisticated architectural and engineering concepts with ecological considerations to create elegant solutions.

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Bibliographic information