Od istorijata na jazikot na slovenskata pismenost vo Makedonija

Front Cover
Makedonska kniga, 1975 - Cyrillic alphabet - 141 pages
0 Reviews

From inside the book

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Contents

Section 1
7
Section 2
19
Section 3
23

10 other sections not shown

Other editions - View all

Common terms and phrases

акузатив акцент акцентот алб албанскиот ами ароманскиот балканските јазици бидејќи веќе влијание вокал вокалите вокалниот врз врска глаголи глаголите глаголот глаголска именка глаголски говорите говорот на Бобошчица групи грч грчкиот губењето датив дативот деклинација дел денеска додека др другите ев еден едн еровите зад заемки замена замената заменки западното наречје затврднувањето зборови зборот значење извесни изговор изговорот имаме именки именките инфинитивот итн јавува јазична јужнословенски јазици кон консонанти конструкции контактот крајот мак Македонија Македонски јазик македонскиот меѓу Меѓутоа мн морфема наоѓаме наспрема наставка наставката наши говори наши дијалекти нашиот јазик нашиот современ јазик нашите некои говори нив образување оваа овие одделни однос оние охридскиот партицип повеќе позиција појава покрај прасловенскиот прасловенскиот јазик презентот примери промена процесот развојот род сврзник северните говори систем сите скиот сл словенски јазици словенските слог случаи Сп среќаваме српскохрватскиот јазик српхрв старословенските текстови таа три турскиот јазик употреба употребата уште форма формата форми формите

Bibliographic information