The Great Court at the British Museum

Front Cover
Scala Books, Aug 1, 2005 - Architecture - 63 pages
0 Reviews
In the year 2000, the British Museum inaugurated its now celebrated Great Court. Designed by Foster and Partners, the Ăpound¨100 million project transformed one of the last spaces of London, hidden from public view since 1857.
The redevelopment of the two-acre square, enclosing it with a spectacular glass roof, turned the museum's inner courtyard into the largest covered public square in Europe, with the famous round Reading Room at its centre. The Great Court now leads directly into the galleries on each side, and provides a new pedestrian route across the museum from north to south. the curves of the glass roof, traced out by the structural glazing and the controlled use of natural light give the space much of its character.
Kenneth Powell situates the project within the historical evolution of the museum from its eighteenth-century origins to its twenty-first century position as one of the world's greatest visitor attractions.

From inside the book

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Contents

Section 1
Section 2
Section 3
Copyright

Common terms and phrases

About the author (2005)

Kenneth Powell is a British architecture critic, journalist, and writer. His many books include "New London Architecture, City Reborn, Culture of Building, The Great Builders", and a multivolume monograph on Richard Rogers.

Bibliographic information