The Just War Myth: The Moral Illusions of War

Front Cover
Rowman & Littlefield, 2008 - Philosophy - 213 pages
As the war in Iraq continues and Americans debate the consequences of the war in Afghanistan, the war on terror, and the possibility of war with North Korea and Iran, war is one of the biggest issues in public debate. Andrew Fiala in The Just War Myth challenges the apparently predominant American sentiment that war can be easily justified. Even most Democrats seem to hold that opinion, despite the horrific costs of war both on the people being attacked or caught up in the chaos and on the Americans involved in carrying out the war. The Just War Myth argues that while the just war theory is a good theory, actual wars do not live up to its standards. The book provides a genealogy of the just war idea and also turns a critical eye on current events, including the idea of preemptive war, the use of torture, and the unreality of the Bush Doctrine. Fiala warns that pacifism, too, can become mythological, advocating skepticism about attempts to justify war.
 

What people are saying - Write a review

User Review - Flag as inappropriate

Fiala, Andrew. 2008. The just war myth: the moral illusions of war. New York: Rowman & Littlefield. (213 pages)
Andrew Fiala drukt in zijn boek the just war myth, zonder te zeggen dat alle
oorlogen fout zijn, een zware stempel op het fenomeen ‘rechtvaardige oorlog.’ De centrale vraag is of er überhaupt een rechtvaardige oorlog bestaat, of dat deze rechtvaardiging een manipulatie is om de politieke agenda te realiseren. Als telkens terugkomend voorbeeld in het boek wordt de Bush-doctrine genomen, op deze manier toetst Fiala zijn onderzoek aan de huidige situatie. Bush rechtvaardigde zijn oorlog tegen het terrorisme met incorrecte feiten, hij manipuleerde de burgers om zijn oorlog te mogen voeren. Een deelvraag die in the just war myth behandeld wordt is: ‘wat zijn de criteria voor een rechtvaardige oorlog?’ Ook de deelvraag of de ‘war on terror’ een rechtvaardige oorlog is wordt uitgebreid behandeld, deze vragen helpen een conclusie te vormen over de hoofdvraag.
De leidraad door het hele boek is de interpretatie van een oorlog, welke praktisch nooit kan gerechtvaardigd worden volgens Fiala. Deze mening wordt met verve verdedigd en onderbouwd. De schrijver heeft talloze argumenten om ‘the war on terrorism’ neer te zetten als een onrechtvaardige oorlog, maar hierin schuilt ook een gevaar. Door zoveel argumenten te formuleren zitten er een aantal argumenten tussen die niet altijd even sterk zijn. Zoals Bush redenen zocht om zijn oorlog tegen Irak in 2003 te rechtvaardigen, zo kan Fiala betrapt worden op het zoeken naar nóg meer redenen om zijn standpunt te versterken. Overdaad schaadt is hier dus het juiste spreekwoord.
Het boek is confronterend en vernieuwend, het kan mensen helpen een andere kijk op de ‘war on terror’ te krijgen en kan confronterend zijn omdat deze oorlog met harde argumenten wordt veroordeeld. Na het lezen van het boek is een vernieuwend inzicht over hoe deze oorlog is verlopen dus niet uitgesloten. Het kennisbelang van the just war myth is dat het de mens bewuster kan maken van het feit dat oorlogen vaak niet het rechtvaardige karakter hebben zoals ze voor het uitbreken ervan zijn aangedragen. Het centrale voorbeeld om het kennisbelang vorm te geven is de ‘war on terrorism’ en met name de moraliteit van de oorlog in Irak.
Het boek is onderverdeeld in drie delen, in het eerste deel wordt het principe van een rechtvaardige oorlog uiteengezet, dit wordt chronologisch uitgewerkt. De theorie van de rechtvaardige oorlog wordt gevormd door de normen en waarden die zijn ontstaan in de loop der jaren en de juridische rechten van een staat om een andere staat binnen te vallen. Het tweede deel kan als de kern van het boek beschouwd worden. In het eerste deel wordt de theorie van de rechtvaardige oorlog ontwikkeld, om in het tweede deel getoetst te worden aan de oorlog tegen het terrorisme. Het derde deel is een pleidooi voor het juist gebruiken van criteria voor een rechtvaardige oorlog, dit deel is ook een soort van slot. Fiala wil ons in dit deel duidelijk maken dat wat door leiders wordt aangedragen om een oorlog te rechtvaardigen, vaak totaal in het niet valt tijdens het oorlog voeren zelf.
De rechtvaardige oorlog- theorie en zijn basisprincipes zorgen ervoor dat we sceptisch moeten zijn over de moraliteit van de Irak-oorlog en de oorlog
 

Contents

Introduction The Just War Myth and the Politics of War
3
The Myths and Memes of Political Life
15
Genealogy of the Just War Tradition
29
Duels and Modern Wars
45
The Myth of American Exceptionalism
59
THE MYTHS OF THE WAR ON TERRORISM
77
The Preemptive War Doctrine
79
Torture and Terrorism
99
Jus in Bello and the War in Iraq
141
SKEPTICAL DEMOCRATIC PACIFISM
159
The Myth of Pacifism
161
Citizenship Responsibility and Peace
177
Works Cited
195
Index
205
About the Author
Copyright

Humanitarian Intervention and the Crusade for Democracy
121

Other editions - View all

Common terms and phrases

About the author (2008)

Andrew Fiala is associate professor of philosophy at California State University, Fresno. He is the author of What Would Jesus Really Do? and lives in Fresno, California.

Bibliographic information