Grammatik der ungarischen Sprache für Deutsche

Front Cover
Franklin, 1881 - Hungarian language - 392 pages
0 Reviews
 

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Common terms and phrases

Popular passages

Page 34 - Kis kacsóid összetéve szépen, Imádkozzál, édes gyermekem. Oh, remélj, remélj egy jobb hazát! S benne az erény diadalát: Mert különben, sorsod és e föld Isten ellen zúgolódni költ. — Járj örömmel álmaid egében, Útravalód e csókom legyen:.
Page 376 - Hol vagytok, ti régi játszótársak? Közületek csak egyet is lássak ! Foglaljatok helyet itt mellettem, Hadd felejtsem el, hogy férfi lettem, Hogy vállamon huszonöt év van már. . . „Cserebogár, sárga cserebogár." Mint nyugtalan madár az ágakon, Helyrül-helyre röpköd gondolatom, Szedegeti a sok szép emléket, Mint a méh a virágról a mézet; Minden régi kedves helyet bejár. . . „Cserebogár, sárga cserebogár!
Page 374 - Egy kálomista pap s Csokonai Egymásnak voltak jóbarátai. Kilódul egyszer Debrecenből S a jóbarát előtt megáll, S: ihatnám, pajtás! így kiált föl Csokonai Vitéz Mihály. „No, ha ihatnál, hát majd ihatol, Akad még bor számodra valahol, Ha máshol nem, tehát pincémben; Ottan nem egy hordó bor áll.
Page 373 - S hozzád közelb járulhat, akkor Ami után eped, ott eléri. Addig letörlöm könnyeimet, s megyek Rendeltetésem pályafutásain, A jobb s nemesb lelkeknek útján, Merre erőm s inaim vihetnek.
Page 371 - Bájlón mosolygsz, mert bár sorsod kemény, Él még a sír felett is egy remény. És most isten veled, talán sokára, örökre tán, hazám, isten veled...
Page 374 - Szaladj öcsém, de meg ne állj !" És fölrohan lóhalálában Csokonai Vitéz Mihály. A likra tette tenyerét a pap; Csak vár, csak vár, hogy jön talán a csap, S a csap nem jött, és a pap morgott: „De mi az ördögöt csinál, Hol a pokolba marad az a Csokonai Vitéz Mihály ?" Tovább nem győzte várni a csapot, Ott hagyta a hordót, (a bor kifolyt,) Fölmén a pincéből a házba.
Page 375 - Itt születtem én ezen a tájon, Az alföldi szép nagy rónaságon, Ez a város születésem helye, Mintha dajkám dalával vón tele, Most is hallom e dalt, elhangzott bár: „Cserebogár, sárga cserebogár!
Page 371 - De áll a tér s nem vész a fájdalom. S nem veszhet el, mig az ezüst Dunának Nagy tükörén egy honfiszem pihen, S magyar lakik a parton, sa hazának Csak egy romlatlan gyermeke leszen; Buda-, Mohács-, Nándornál elfutó, Tán honom könnye vagy te, nagy folyó? S...
Page 374 - De mi az ördögöt csinál, Hol a pokolba' marad az a Csokonai Vitéz Mihály?" Tovább nem győzte várni a csapot, Ott hagyta a hordót, (a bor kifolyt,) Fölmén a pincéből a házba, De ott fönn senkit nem talál.. Csak késő este érkezett meg Csokonai Vitéz Mihály. Hát a dologban ez volt az egész: Kereste ott fönn a csapot Vitéz, Zeget-zugot kikutat érte, De csak nem jön rá, hogy hol áll? És így csapért szomszédba mégyen Csokonai Vitéz Mihály. A szomszédban valami lakzi...
Page 378 - Mond az egyik s el nem alszik, Sohajtása föl-fölhallszik. „Beteg vagyok, édes anyám! Hol maradtál? Nem gondolsz rám!" Mond a másik s jajjal végzi, A fájdalmat kétszer érzi. ,„Édes anyám, gyujts világot! Nem tudom én, jaj, mit látok!

Bibliographic information