Det medeltida Gotland: En arkeologisk guidebok

Front Cover
Svenska Historiska Media Förlag AB, Feb 2, 2015 - Social Science - 247 pages

Det medeltida Gotland är sjunde delen i Historiska Medias unika serie arkeologiska guideböcker över svenska landskap. På ett lättillgängligt och trevligt sätt presenteras landskapets medeltida historia.

Öns dramatiska historia med spår av en svunnen storhetstid lockar många till studier av det förflutna. Visbys långa ringmur saknar motsvarighet i Norden och på den gotländska landsbygden finns över 90 välbevarade medeltida kyrkor. Ingen annanstans i Skandinavien finns det så många och så välbevarade medeltida byggnader som på Gotland.

Den gotländska landsbygden var under medeltiden mycket särpräglad, eftersom det saknades både byar och frälsesläkter med sätesgårdar på ön. I stället styrdes Gotland länge av domarsläkter, som byggde sin makt på kunskap snarare än jordägande. Ön utmärktes av återkommande konflikter, inbördeskrig och invasioner. Under medeltiden var Gotland ett välkänt centrum för handeln i Östersjön, med vidsträckta kontakter i dåtidens Europa. Visby blev starkt präglat av tyska köpmän, och var under långa perioder en viktig medlem av det tyska stadsförbundet Hansan.

Sagt om boken:

»Man förstummas av häpnad när man ser hur mycket nytt som den nyaste forskningen har åstadkommit. I denna bok finns de stora greppen, de nya fräscha tankekombinationerna och en envis strävan att skilja det säkert vetbara från vad som bara är inbillning, förmodanden och spekulationer.» Svenska Dagbladet

Om serien

Serien Det medeltida fortsätter att beskriva de svenska landskapen ur ett arkeologiskt perspektiv. 2012 står Det medeltida Uppland på tur.

Den första boken i serien var Det medeltida Västergötland, som utkom 2004. Den har sålt i nästan 10 000 ex. Under 2007 utkom Det medeltida Östergötland och Det medeltida Skåne. Och under 2008 var det dags för Det medeltida Småland, 2009 Det medeltida Dalarna och Västmanland och 2010 Det medeltida Sörmland. Serien har fått mycket fina omdömen i media och flera lokala teve- och radiostationer har gjort inslag om böckerna.

 

What people are saying - Write a review

We haven't found any reviews in the usual places.

Selected pages

Contents

Section 1
Section 2
Section 3
Section 4
Section 5
Section 6
Section 7
Section 8
Section 14
Section 15
Section 16
Section 17
Section 18
Section 19
Section 20
Section 21

Section 9
Section 10
Section 11
Section 12
Section 13
Section 22
Section 23
Section 24
Section 25
Section 26

Common terms and phrases

About the author (2015)

Anders Andrén är professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Hans disputerade 1985 vid Lunds universitet på avhandlingen Den urbana scenen städer och samhälle i det medeltida Danmark. Hans forskning är främst inriktad på historisk arkeologi, religionsarkeologi och stadsarkeologi.

Bibliographic information