Despre Google Căutare de cărţi
Privire generală
Gânduri şi opinii
Ajutor pentru probleme uzuale

Programul de parteneriat
Pentru editori şi autori
Înscrieţi-vă acum
Ajutor pentru Programul de parteneriat

Proiectul Biblioteca
Privire generală
Parteneri în proiectul Biblioteca
Ajutor pentru bibliotecari

Despre Google Căutare de cărţi

Privire generală | Istoric | Realitate şi ficţiune

Realitate şi ficţiune

Ficţiune: Google Căutare de cărţi vă permite să descărcaţi în mod gratuit orice carte din lume.

Realitate: Google Căutare de cărţi vă ajută să descoperiţi cărţi şi să căutaţi în interiorul acestora, nu să le descărcaţi şi să le citiţi fără a plăti pentru ele. Prin urmare, atunci când descoperiţi o carte care este încă protejată de dreptul de autor, veţi putea vedea numai o mică parte din aceasta la un moment dat–fie prin Vizualizare fragment, fie prin Vizualizare mostre de pagini–şi link-uri spre locuri de unde o puteţi cumpăra sau împrumuta. Dacă veţi găsi însă o carte care nu este protejată de dreptul de autor, vă putem afişa Vizualizarea completă a cărţii. (Puteţi citi aici mai multe despre cărţile aparţinând domeniului public din Google Căutare de cărţi.)


Ficţiune: Spuneţi că arătaţi numai mici fragmente din cărţile protejate de dreptul de autor, dar eu văd pagini întregi, prin urmare încălcaţi dreptul de autor.

Realitate: Ori de câte ori vedeţi în Google Căutare de cărţi mai mult de câteva fragmente dintr-o carte protejată de dreptul de autor, acest lucru se întâmplă deoarece autorul sau editorul acesteia s-a înscris în Programul de parteneriat şi ne-a acordat permisiunea de a vă arăta cartea în modul Vizualizare mostre de pagini, ceea ce vă permite să aflaţi îndeajuns de multe lucruri despre carte pentru a şti dacă doriţi sau nu să o cumpăraţi. Este un lucru pe care îl facem cu permisiunea explicită a editorului.


Ficţiune: Dacă o carte este în continuare protejată de dreptul de autor, scanarea ei fără permisiune constituie o ilegalitate.

Realitate: Aceasta este probabil cea mai răspândită idee greşită despre Google Căutare de cărţi şi despre legea dreptului de autor în general. Dacă o carte de bibliotecă aparţine domeniului public (este neprotejată de dreptul de autor), ea este afişată integral. Dacă o carte este însă protejată de dreptul de autor, utilizatorii vor vedea doar informaţii de bază (precum titlul cărţii şi numele autorului), cel mult două sau trei fragmente din carte şi informaţii despre biblioteca în care se află cartea sau despre locurile în care ea poate fi cumpărată. Dacă editorii sau autorii nu doresc ca titlurile lor să fie transpuse în format digital, nu trebuie decât să ne comunice acest lucru şi vom exclude acele cărţi din proiect. 

Am pus la punct programul Google Căutare de cărţi cu mare atenţie, pentru a ne asigura că utilizăm în mod legitim cărţile şi că respectăm pe deplin legea. Legea dreptului de autor are drept obiectiv protejarea şi punerea în valoare a operelor originale, pentru a încuraja apariţia unui număr mai mare de opere - în cazul de faţă, pentru a-i încuraja pe autori să scrie, iar pe editori să publice. Considerăm că dacă vom crea pentru cititori noi oportunităţi de a găsi şi cumpăra cărţi îi putem ajuta pe autori şi pe editori să vândă mai multe exemplare din acele cărţi. Puteţi afla aici mai multe despre utilizarea legitimă a cărţilor.


Ficţiune: Acest proiect ar fi perfect, numai că Google nu le permite autorilor şi editorilor să aleagă dacă titlurile lor să apară sau nu în Google Căutare de cărţi.

Realitate: Orice editor sau alt deţinător al dreptului de autor poate exclude cu uşurinţă din Google Căutare de cărţi titlurile care îi aparţin, oricând şi sub orice motiv. Am publicat aici detalii despre cum poate fi realizat acest lucru şi avem o echipă de asistenţă care stă la dispoziţia oricui întâmpină probleme când încearcă să facă acest lucru de unul singur.

Cu toate acestea, este important de reţinut că nimeni nu va vedea vreodată, în niciun fel de condiţii, o pagină integrală dintr-o carte protejată de dreptul de autor prin intermediul Google Căutare de cărţi fără permisiunea celui care deţine dreptul de autor; atunci când o carte este protejată de dreptul de autor, afişăm numai fragmente de text de dinainte şi de după termenul de căutare, cu excepţia cazului în care deţinătorul dreptului de autor ne acordă permisiunea explicită de a arăta mai mult.


Ficţiune: Compania Google este plătită de librării precum Amazon pentru a include link-uri pe paginile Google Căutare de cărţi.

Realitate: Publicăm link-uri către librării pe paginile Google Căutare de cărţi, deoarece dorim să uşurăm procesul prin care utilizatorii cumpără cărţi, iar editorii le vând. Librăriile nu plătesc pentru ca link-urile lor să fie incluse în Google Căutare de cărţi, iar Google nu primeşte bani dacă dvs. cumpăraţi o carte de la una dintre aceste librării.


Ficţiune: Google profită de cărţile oamenilor realizând venituri din anunţurile de pe paginile Google Căutare de cărţi, venituri pe care nu le împarte cu deţinătorii drepturilor de autor.

Realitate: Google Căutare de cărţi oferă beneficii deosebite autorilor şi editorilor, cu un cost semnificativ pentru Google, ceea ce este opusul obţinerii de avantaje gratuite. Nu plasăm anunţuri în rezultatul de căutare pentru o anumită carte decât dacă deţinătorul dreptului de autor ne-a dat permisiunea de a afişa porţiuni din carte şi dacă doreşte să fie afişate anunţuri. Atunci când afişăm anunţuri, cea mai mare parte a veniturilor revine celui care deţine dreptul de autor. Cu alte cuvinte, obţinem beneficii de pe urma anunţurilor Google Google Căutare de cărţi numai în măsura în care partenerii noştri editori obţin la rândul lor beneficii.

©2011 Google - Pagina de pornire - Despre Google - Politica de confidenţialitate